Из историята на читалището на Слаковци: Местна театрална трупа изнасяла представления по други села, а с парите се закупили книги за библиотеката

Основите на народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци са поставени от неговата създателка Мара Агопян, която е била учителка в населеното място. На 3 март 1932 година Мара Агопян организира общоселско събрание за отпразнуване на 54-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Тогава тя използва случая, за да даде предложение за основаване на читалище в селото. По-будните и млади хпра, родолюбиви и жадни за знания, възприемат идеята и така се поставя началото на читалището в село Слаковци. Това е записано в книжка за 90 години от основаването на читалищната институция в село Слаковци, която на 30 септември отбеляза кръглата годишнина, предаде репортер на Zapadno.com.

Наричат го “Искра”, по възрожденски. За да запали светлика на просветата и културата, да опази българското. За председател на новосъздаденото тогава читалище е избрана Мара Агопян, а касиер е Нестор Василев. На самото събрание Мара Агопян призовава всички, които имат книги, да ги дарят на читалището, а тези, които имат материална възможност, да закупят нови. С подарените книги се поставило началото на библиотеката към институцията, в която към днешна дата се съхраняват 5 000 тома библиотечен фонд. От 2011 година в библиотеката са поставени и три компютърни конфигурации с безплатен интернет за читатели по проект “Глобални библиотеки България”.

Основна цел на новосъздаденото читалище била издигане на културното и духовно равнище на хората, които живеят в селото, както и съхраняването и продължаването на традициите му. В богатата културно-просветна и общественополезна дейност се включват предимно учители от местното училище. По това време условията за работа били твърде примитивни и трудни, но нищо не спирало жадните за знания и ентусиазирани младежи. През следващите години членовете на читалището бързо нарастват, повечето от жителите на селото разбират голямото му значение като просветен институт, и влизат в редовете му като членове.

Най-стария син на Агопян – Хенри Агопян, идвайки в селото, вижда много благоприятна почва за учредяване на физкултурно дружество. Събира младежите от селото и на 12 април 1933 година съставя първия футболен отбор, утвърден от Висшия институт за физическо възпитание и спорт, с печат физкултурно дружество “Китка” – село Слаковци. В средата на печата се вижда цифрата 30, което означава, че е 30-тото селско дружество. Първата футболна среща на отбора била с футболния клуб на съседното село Сопица. Мачът завършил с победа за отбора на “Китка”. Това е била и първата културна проява на селото.

В началото на 1935 година вторият син на Мара Агопян – Митхен Агопян създава и първата театрална трупа. Дългите зимни вечери самодейците използват за подготовка на пиесата “Хъшове”. В нея участие взимат младежи от селото, но и по-възрастни, като Владимир Андреев, Асен Петров и Костадин Панчев. Първата завеса се вдига на 26 април 1935 година. Учителката в село Слаковци Славка Александрова от град Брезник си спомня, че в една учебна стая е направена сцена с подръчни материали. Правени са пиеси, с които читалището е гостувало в селата Сопица, Ноевци и Режанци. С парите, които са събрани от изнесените представления, са закупени нови книги за библиотеката.

В следващите години читалищната самодейност е в своя апогей. През 1945 година в читалището съществува битов хор със 120 души. Негов ръководител е Недялка Борисова, която е местен учител.

По спомени на Славка Александрова научаваме, че през 1945 година председател на читалището е бил Костадин Панчев, а институцията се е помещавала в частна къща на Поповата фамилия. Младежите наричали тази къща с названието “Клуба”.

През 1946 година е създаден и първият пионерски хор. От участие в едно околийско състезание хорът получава първа награда.

В периода 1946 – 1947 година по инициатива на инспектора на просветата господин Велев се създава голяма музейна сбирка. За нейното създаване има заслуга и учителят в селото Борис Пайчев. Голяма заслуга има и местният художник Атанас Иванчев, който изработва скулптурата на битово граовско семейство.

През 1970 година Община Брезник започва строеж на една масивна сграда в центъра на селото, която е определена за читалище. Шест години по-късно, през 1976 година, читалищната сграда е открита. В нея има помещения за библиотека, голям киносалон, салон за провеждане на различни тържества и други помещения.

Традиция в читалището е честването на Бабин ден, 1 март – ден на мартеницата и самодееца, 8 март – ден на жената, Великден, Коледа и други празници. Сурвакарската група на селото също е част от читалищния живот в Слаковци.

Виж също...

Loading...