Брезничани и гости на Брезник могат да се включат в даването на курбана за Петковден в храм “Света Петка”

Жители и гости на град Брезник могат да се включат в даването на курбан за Петковден, съобщи за Zapadno.com иконом Константин от брезнишкият храм “Света Петка”.

На 14 октомври, когато се отбелязва Петковден, е духовният празник на град Брезник. В навечерието на празничния ден, на 13 октомври, в енорийския храм “Света Петка” ще има бдение, което ще стартира в 18:00 часа.

На Петковден от 9:30 часа в храма, носещ името на светицата Петка, ще се отслужи тържествена литургия. След литургията, от 11:00 часа ще бъде извършен водосвет. В 11:30 часа пък ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

Курбанът ще бъде постен, тъй като празникът се отбелязва в петъчен ден. Тази година брезничани и гости на Брезник могат да се включат в даването на курбана, поясни иконом Константин. Брезничанин вече е дарил 100 лева за приготвянето му, но според свещеника ще са необходими още средства за боба, подправките и пластмасовата посуда, в която се сипва осветената супа. Ако останат средства, дарени за курбана, те ще бъдат използвани за храма.

Дарения за курбана в петък могат да се оставят в храма, който работи от 8 до 16:30 часа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...