Общински съвет-Брезник с декларация до Министерство на културата в подкрепа на сигнал за изнесена църковна утвар от брезнишкия храм “Света Петка”

Декларация от името на Общински съвет-Брезник е изпратена до Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата, предаде репортер на Zapadno.com.

Декларацията е в подкрепа на подаден сигнал от Обществения съвет в Брезник, създаден с цел да се върнат църковни предмети, изнесени от брезнишкия храм „Света Петка“ по време на ремонта на светата обител през 2019 година. По темата за липсващите от храма предмети читателите на Zapadno.com вече научиха в поредица от публикации. Преди година в Брезник се проведе консултативна среща за изясняване на фактите около изнесените от обителта църковни предмети. Прочетете още по темата в публикацията: Предмети от брезнишкия храм “Света Петка” се реставрират в Гърция, други са в местни манастири.

На провелата се в края на месец септември редовна сесия на Общински съвет-Брезник е приета декларацията в подкрепа на подадения от Обществения съвет сигнал. Чрез тази декларация съветниците на Брезник се надяват компетентните органи в Министерство на културата да съдействат максимално за връщането на църковна утвар, изнесена от храма. Председателят на Обществения съвет в Брезник Аниела Асенова е уведомена от Общинския съвет за изпратената декларация.

Виж също...

Loading...