Над 400-годишно дърво в Трънско е опасно и трябва ще бъде отсечено, както и заличено от Регистъра на веконите дървета

Вековно дърво в землището на трънското село Милославци е потенциално опасно. Това е констатирано след извънредна проверка, която е извършена през месец септември тази година, предаде репортер на Zapadno.com.

Вековното дърво е от вида зимен дъб и е с реална възраст 450 години. Било е обявено за вековно през месец юни 1972 година, когато е установено, че е на 400 години. Височината му е 13 метра, а периметърът е 4 метра и 20 сантиметра. От териториалното поделение на “Държавно горско стопанство-Трън” са изпратили писмо до Регионалната инспекция по околната среда и водите-София. Писмото е било във връзка с установена повреда по дървото.

След изпратеното писмо експерти от екоинспекцията заедно с представители на Лесозащитна станция-София и “Държавно горско стопанство-Трън” са извършили проверка на място. “При проверката е констатирано, че вековното дърво е от вида зимен дъб и е в много лошо физиологично състояние. Наблюдават се процеси на изсъхване, както и гнилостни процеси. Има следи от дървесинояди, което допълнително влошават състоянието на дървото. Има много изсъхнали клони и суховършие. Един голям клон е пречупен, в резултат на което се е образувала кухина. Центърът на тежестта на дървото е изместен, което създава предпоставка за неговото падане и го прави потенциално опасно”, поясниха за Zapadno.com от Регионалната инспекция по околната среда и водите-София.

На основание констатираното от проверката и съгласно изискванията на член 113 на Закона за биологичното разнообразие, е необходимо вековният зимен дъб в землището на село Милославци да бъде заличен от Регистъра на вековните дървета.

Дървото се намира в държавна гора и няма как да се запази. Предписано е от Регионална инспекция по околната среда и водите дървото да бъде премахнато. Това все още не е направено, но ще бъде, добавиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...