В изложба са показани писма на народния представител и публицист от Трън Георги Пеев до негов родственик, който е офицер от 26-ти пехотен Пернишки полк

Писма на публициста, военния кореспондент на вестник „Мир“ и народен представител Георги Пеев от Трън са показани в изложба в Държавен архив-Перник, съобщиха от учреждението.

Изложбата е под надслов „Балканската война – един различен поглед“ и е експонирана в залата на първия етаж на Държавен архив-Перник. Експозицията цели да проследи човешкото измерение на военния конфликт, пречупено през призмата на светоусещането на редовия участник в бойните действия. Тя е посветена на професионалния празник на българските архивисти и 110-годишнината от Балканската война (1912 – 1913 година).

Таблата в изложбата са допълнени с непоказвани до сега оригинали на документи по темата, получени като дарение през последните няколко години като скица на един от първите в страната паметници на загиналите в Балканските войни (1912 – 1913 година) и Първата световна война (1915 – 1918 година) – този в село Дивотино, ведно с акта за построяването и снимка от официалното му освещаване.

Показани са писма на публициста, военния кореспондент на вестник „Мир“ и народен представител Георги Пеев от Трън с неговия родственик Драгоман Пеев, който е офицер от 26-ти пехотен Пернишки полк. За поколенията са увековечени фронтовите бележки по бойния път на полка и успехите на Седма пехотна Рилска дивизия в пътеписа „До Солун и назад“.

Експозицията ще остане на вниманието на учителите по история в областта за използването й като илюстративен материал в часовете за извънкласна дейност, поясниха от Държавен архив-Перник.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...