За духовния празник на град Брезник подредиха пъстра изложба с творби на двама художници – СНИМКИ

Изложба-живопис на творби от художниците Богомил Благоев и Георги Кьосев беше открита в малкия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Откриването на експозицията е част от съпътстващите мероприятия, свързани с отбелязването на духовния празник на град Брезник, който се чества на Петковден, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита от заместник-кмета на община Брезник Мария Добревска, която каза, че експозицията може да е и в памет на единия от двамата художници, който наскоро почина. “Преди месец се срещнахме за организационни въпрос във връзка с изложбата. Изказвам моите съболезнования към сина и съпругата на господин Кьосев. Другият художник Богомил Благоев е предал, че не се чувства добре и за съжаление пак не може лично да присъства. Трябваше той да присъства, за да разкаже за своите картини и на колегата си, но това са обстоятелства, които не зависят от никого”, каза Мария Добревска и добави, че синът на Георги Кьосев ще представи творбите на своя баща.

Богомил Благоев е роден на 30 август 1943 година в село Копаница, Пернишко. Завършва основно образование в родното си село, след това учи в Перник. Завършва институт за учители по изобразително изкуство. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – средно общообразователно училище „Климент Охридски”. Участва активно в художествения живот на градовете Перник и Кюстендил, както и в цялата страна. Негови творби са показвани в общи изложби, национални изложби на учителите художници във Велико Търново, в международните биеналета в Палма де Майорка и Истанбул, в няколко международни пленера. Направил е повече от десет самостоятелни изложби, първата от които през 1989 година. През 2008 година представи творчеството си в две големи юбилейни изложби в Радомир и Перник, а през 2013 година, по повод 70-годишнината си показа творбите си пред публиката в родното си село Копаница и дарява 4 от тях на местното читалище. Безвъзмездно рисува декорите за постановките „Женско царство”, „Юнаци с умни калпаци” и „Лют звяр” на любителския театър към читалището в Копаница, пише kopanica.com.

Георги Кьосев е роден 18 август 1964 година в село Дяково, област Кюстендил. Завършва Учителският Институт в град Дупница през 1984 година. Работи като учител по изобразително изкуство в средно общообразователно училище „Св. Климент Охридски“ в град Перник от 1984 до 2007 година. Гимназията е с разширени профили по музика и изобразително изкуство. Председател на ателието на учителите-художници от 1989 година. Има седем самостоятелни изложби, много пленери. Основател е на пленера към кметство „Изток“ в град Перник от 1992 година. Активно участва в художествения живот – общи художествени изложби „Струма“ и други. Работи в областта на живопистта във всички жанрове – фигурални композиции, натюрморт, портрет и пейзаж. Променя непрекъснато своето търсене в стила си, като преминава от реализъм, експресионизъм, сюрреализъм и в момента експериментира с оригинален начин за рисуване като липсва контакт с платното с четката, откъдето идва цикъла – „Неръкотворни картини“. Отива си от този свят на 2 октомври 2022 година.

При откриването на изложбата думата беше дадена на сина на Георги Кьосев – Мартин Георгиев. “Благодаря за вашето присъствие. И двамата – и Благоев, и татко ми, доста се стараха и подготвяха тази изложба на два месеца. По време на престоя му в болницата той активно се интересуваше как вървят подготовките. За съжаление не успя да си избере какви картини да бъдат представени, надявам се да съм избрал добри картини. Тук виждате някои от картините, които са от последния период, така че надявам се да ви бъдат интересни”, каза Мартин Георгиев.

Сред присъстващите в малкия салон беше художникът от Перник Валентин Лазаров, който е син на големия творец Димитър Делийски. Той сподели, че е започнал да се занимава с изкуство след смъртта на неговия баща през 2012 година. “Сега тая орисия може би трябва да отиде при Мартин. Защото то така се започва. Ателието му е готово, боите са там, надявам се да започне. Близките знаят, че съм един от най-добрите му приятели, с който непрекъснато бяхме заедно. Почти няма картина… Всъщност съм изненадан, има няколко, които не съм виждал. Може би правени вече в последния му период на болестта. Защото за да не ги видя аз ми е странно. А той моя невидяна няма. Винаги с него ги обсъждахме. Напредъкът му накрая е невероятен. Все пак нивото не беше такова, което е на последните му картини, които виждаме тука”, каза Валентин Лазаров.

Изложбата ще може да бъде разгледана в читалището на Брезник през следващите няколко седмици.

Разгледайте снимки с творби на двамата художници, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...