Как се стигна до изложбата-ревю в Брезник, която показа ретро градско облекло? – СНИМКИ

Участници и партньори в реализирането на изложбата-ревю по проект „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ бяха наградени на 13 октомври в брезнишкия музей, предаде репортер на Zapadno.com.

Вчера десетки изпълниха изложбена зала “Военен клуб” в Общински исторически музей-Брезник, за да наблюдават прожектирането на 12-минутен филм, който показва исторически факти от миналото на Брезник и показва кадри от ревюто-изложба. Модното дефиле с ретро облекла се проведе на 21 септември тази година и се реализира с финансовата подкрепа по Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД. Прочетете и вижте още по темата в публикациите: Ретро дефиле в Брезник: Красиви брезничанки и манекенки показаха градското облекло отпреди 100 години и повече – СНИМКИ и Невиждан спектакъл в Брезник: Ретро дефилето показа как са се обличали брезничани през XIX и XX век – ВИДЕО.

След прожекцията на филма, който ще бъде разпространен в различни онлайн платформи, бяха връчени грамоти на участници и партньори в изложбата-ревю. При връчването на грамотите директорът на музея в Брезник Емилия Велинова благодари за съдействието при реализирането на проекта. “21 септември и ревюто вече е в историята на музея в град Брезник, но филма се надявам, че ще остане и ви е харесал. Ние ще го пуснем в каналите, за да стигне до повече зрители и искам да изкажа своята благодарност за реализирането на този проект, най-вече на Община Брезник и “Асарел-Инвестмънт”, които бяха нашето вдъхновение и отговор на подадения проект за съфинансирането на проекта. Най-вече да благодаря на госпожа Добревска, която неотлъчно беше с нас, когато подготвяхме сценария, когато правихме репетициите. Изминахме един дълъг път до реализирането на събитието от 21 септември. Наистина дълъг и труден път. Десетки страници от научния архив бяха прелистени, за да видим какво е запазено за Брезник. Спомените на съвременниците от онова време или на наследниците на съвременниците. Но най-много ни вдъхнови снимковият фонд, оригиналните снимки, които се съхраняват в музея, за да пристъпим към тази трудна крачка за реализирането на този проект”, каза директорът на музея Емилия Велинова и благодари на всички, помогнали и участвали в ревюто-изложба.

Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска приветства вложения в проекта труд. “Ако не беше госпожа Велинова, не само в качеството и на директор на Общински исторически музей, а като личност и като движеща сила на всичко това, което се случи, то нямаше да бъде факт. Може би миналата година по това време Велинова сподели, че Юлия има идея нещо да направиме с градското облекло. И тогава Велинова сподели за тази идея на Юлия и аз и казах: “Кандидатствай от дарението с проект, за да тръгнем отнякъде, да можем да осъществим тази идея. Та ако не беше госпожа Велинова всичкото това нещо нямаше да се случи. Връзката с тези прекрасни момичета – Алекс и Йоана, с “Ени Филм” и Юлия, която знам, че в момента я няма. Връзката беше на госпожа Велинова с всички тях и съответно те станаха новата движеща сила на проекта, за да се случи всичко това, което виждаме зад нас и което остава за поколенията в този филм, който ни представиха току-що”, каза заместник-кметът Мария Добревска.

Връчването на грамотите приключи с коктейл-почерпка, който домакините от музея бяха подготвили.

Разгледайте снимки от връчването на грамоти на участници и партньори в изложбата-ревю:

Виж също...

Loading...