Улица в град Трън да носи името на доктор Стамен Григоров се предлага в докладна до Общински съвет-Трън

Улица в град Трън може да носи името на професора от трънското село Студен извор доктор Стамен Григоров, научи Zapadno.com.

През следващата седмица Общински съвет-Трън ще заседава. В дневния ред на сесията е включена докладна от кмета на община Трън Цветислава Цветкова. Документът е свързан с предложение за именуване на улица в града. “На територията на община Трън и по-конкретно в урегулираната част на града имаме улици, които не са именувани. За да могат гражданите да
извършват бъдещи регистрации, както и да получават кореспонденцията си,
съгласно член 89, алинея 3 от Закон за гражданската регистрация адреса
следва да включва населеното място, локализационната единица (площад,
улица, булевард и други), номер, вход, етаж, апартамент”, пише кметът на Трън в докладната до Общинския съвет.

Предложението е в чест на българския микробиолог и лекар, откривателя на формулата на българското кисело мляко доктор Стамен Григоров да бъде именувана улица в Трън. Предстои Общински съвет-Трън да вземе решение по предложението.

Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в трънското село Студен извор. Няколко са неговите открития, които прави, като най-известното е бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus. Тази бактерия предизвиква образуването на киселото мляко. Това откритие печели на професора от Трънско международно признание. В родното му село е изграден и единственият на планетата Музей на киселото мляко. Прочетете повече за музея в публикацията: От съкровищницата на трънско 2 част: Музеят на киселото мляко в село Студен извор пази спомена за откривателя на бактерията на киселото мляко – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...