Цените за килограм захар в малките магазини в област Перник са сред най-ниските в страната, а в големите вериги има поевтиняване

През периода 5 – 12 октомври 2022 година се наблюдава повишение на средните цени на бялата кристална захар за страната на едро и на дребно. Средно за страната, цената на едро на захарта е 2 лева и 38 стотинки за килограм, с 0,4 % по-висока на седмична база, съобщиха от Министерство на земеделието.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги варират от 2 лева и 59 стотинки за килограм в Перник и София до 2 лева и 79 стотинки за килограм в Шумен. В единадесет области продуктът поскъпва в рамките на 1,1 % – 3,8 % на седмична база (най-чувствително във Варна), докато в Бургас, Сливен, Ямбол, Перник и София е налице леко поевтиняване, с 1,8 % – 1,9 %. Така, средната цена за страната нараства с 0,4 %, до 2 лева и 71 стотинки за килограм.

В другите търговски обекти захарта се предлага на цени от 2 лева и 49 стотинки за килограм в областите Перник и София до 3 лева и 15 стотинки за килограм във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмични ценови отклонения се регистрират в единадесет области – повишение, достигащо до 4,5 % в Бургас. Това води до покачване на средната цена на дребно за страната в по-малките магазини с 1,1 %, до 2 лева и 83 стотинки за килограм.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...