На 19 октомври в Брезник ще бъде изложена за поклонение частица от дрехата, в която са били облечени мощите на светеца Иван Рилски

Тържествена литургия ще бъде отслужена в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” по случай празника на Свети Иван Рилски (Свети Йоан Рилски), съобщиха за Zapadno.com от духовната обител.

Литургията ще стартира в 9:30 часа и ще се отслужи от отец Михаил. Специално за празничния ден в храма ще бъде изнесена за поклонение частица от дрехата, в която са били облечени мощите на светеца. Отец Михаил съхранява частицата от дрехата, която му била подарена от йеродякон Нектарий от Рилския манастир.

Светецът Иван Рилски е покровител на българския народ и на миньорите. На седемдесетгодишна възраст Иван Рилски блажено починал. Бил погребан в пещерата, в която живеел от братята монаси. След няколко десетки години Свети Иван Рилски се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. Светите мощи били положени най-напред в църквата „Свети великомъченик Георги Победоносец“. После били пренесени в църквата „Свети апостол и евангелист Лука“. В дванадесетия век един благочестив и богат българин построил в чест на свети Иван Рилски хубава каменна църква, в която били пренесени мощите му и при която се образувал манастир.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...