Пастирът от Трънско В. Тодоров: Тази професия изчезва, защото няма кой да работи, нападенията от вълци и чакали зачестяват

Все по-трудно е да се намери работна ръка в почти всички сфери в България. Още по-плашещото е, че някои професии са на изчезване, тъй като вече няма кой да работи. Това е наблюдението на Величко Тодоров от трънското село Филиповци, който от 40 години е пастир, предаде репортер на Zapadno.com.

Величко Тодоров се занимава с животновъдство в родното си село. Той и семейството му отглеждат 150 овце и около 10 крави. Мъжът е потомствен пастир. Неговият баща, дядо и прадядо също са били пастири. На въпрос кое е трудно в тази професия, той отговори: “Нема читава работна ръка”, каза той и споделя, че наскоро са му отровили три от кучетата. “И ето, има още две, които са стари, но не се предават. Старото не оставя. Ето – пада, става, но е с тех. Ей тука миналата седмица 8 чакала налетеха стадото, тука има водосток. Ако не беха кучетата, беха ги подавили”, разказа Величко Тодоров и споделя, че набезите от вълци и чакали в района са зачестили. Това, което не му харесва най-много е, че има човешка завист, която неведнъж е изпитал на гърба си.

Пастирската работа не е лесна и затова кандидатите за нея са малко. “365 дена у годината. Нема лето, нема зима, нема болен, нема здрав. Ето, има плодове, ябълки, тука има киселица. Бегат животните. Все требва да си нащрек, все требва да ги гледаш. Никак не е лесно. Всичко е на изчезване, особено тази професия. Има още един тука колега и това е”, сподели Величко Тодоров.

На въпроса дали според него пастирите могат да се увеличат, филиповчанинът е категоричен, че това няма как да се случи. Той има малко момче, което се интересува от гледането на животни. Въпреки интересът на наследника му, Величко не би му препоръчал да се занимава с това. “И фуражът е скъп. Не си заслужава за една субсидия от 40 лева”, добави още пастирът и пожелава на трънчани да се борят.

Виж също...

Loading...