Ученици от брезнишкото училище разбраха каква е ролята на съда и прокуратурата при обиколка в съдебната палата на Брезник – СНИМКИ

Ученици от IV и V клас на брезнишкото средно училище “Васил Левски” посетиха Районен съд-Брезник по време на инициативата “Ден на отворените врати”. В съдебната палата те бяха посрещнати от съдия Веселин Хайдушки, прокурор Райна Бачева и административният секретар на Районен съд-Брезник Елизабет Никифорова, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на посещението си учениците научиха повече за дейността на Районния съд и териториално отделение-Брезник към Районна прокуратура-Перник. На децата бяха обяснени какви са ролите на съдията и прокурора. Сред въпросите, които децата зададоха, беше коя от двете институции има по-важна роля при правораздаването. На този въпрос бе отговорено, че съдът и прокуратурата имат дадени функции.

Прокурорът в териториално отделение-Брезник към Районна прокуратура-Перник Райна Бачева посрещна малките гости с тогата си и въведение към местоположението на различните лица по време на съдебен процес. Един от въпросите към нея беше свързан с естеството на делата, които разглежда прокурорът. Децата научиха от прокурор Райна Бачева, че прокурорите разглеждат само за извършени престъпления. В процес на разговора стана ясно, че гражданските спорове се разглеждат от съда.

Учениците показаха заинтересованост и респект към съдията и прокурора. Освен това те научиха, че въпреки младата си възраст, ако извършат общественоопасно деяние, подлежат на санкция по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Прокурор Райна Бачева посъветва децата да не се бият или да вършат други подобни прояви.

След посещението на съдебната институция децата получиха грамоти за участие в Деня на отворените врати, както и скромни подаръци – бележници и химикалки.

Разгледайте снимки от посещението на учениците в съдебната палата в Брезник:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Loading...