Трънчанинът Никола Динев изпълни песента “Знеполе”, която в миналото е била изучавана в Трън – ВИДЕО

Често красотата на поезията намира място и в музиката – стихове се превръщат в текстове на песни. Така се случи и със стихотворението “Знеполе” от поета и журналист Методи Христов, което трънчанинът Никола Динев изпълни пред камерите на Zapadno.com.

Никола Динев е роден през 1957 година в трънското село Велиново. Неговите родословни корени са от Велиново и Глоговица. От дете обича да пее и свири. Първоначално като ученик в Кюстендил е свирил в мандолинен оркестър. Впоследствие от негов преподавател се е научил да свири и на китара. В наши дни той радва хората по време на сбирки, където свири и пее.

Над 20 години Никола Динев е бил преподавател в трънската гимназия и за кратък период в училището в село Филиповци. По време на часове той е пял заедно с учениците си песента “Знеполе” по текста на стихотворението от Методи Христов. Стихотворението е включено в стихосбирка с творби от писателя. “Предимно в трънската гимназия съм разучавал тази песен с моите ученици. От мои, по-възрастни колеги, съм я чувал. Тъй като на мен ми харесва тази песен и искам да я увековеча, да я има и трънчани да я запеят. Мисля, че Трън заслужава да има една такава хубава песен и ако може да стане химн на Трънско”, сподели Никола Динев. Досега стихотворението “Знеполе” никога не е било записвано като песен.

Вижте изпълнението на песента “Знеполе” във видеоклипа, който Zapadno.com засне и режисира:

Виж също...

Loading...