Увеличиха цената, на която Брезник продава вода на ВиК-Перник, но домакинствата ще продължат да плащат по старите тарифи

Очертават се добри новини за бюджета на Община Брезник, но липсват новости около подобряването на приходите на ВиК-Перник. Това е изводът от съобщенията, които са публикуваните на сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Zapadno.com.

От 1 септември 2022 година брезнишката общинска фирма „Водоснабдяване“ ЕООД продава всеки кубически метър вода на цена от 0,314 лева без ДДС (0,3768 лева с ДДС). Единствен клиент, който плаща тази вода е ВиК-Перник. От своя страна ВиК доставя вода и издава сметки на домакинства, обществени и бизнес сгради. Но нови цени за крайните клиенти на ВиК все още не са обявени. В сила са тарифите от 1 януари 2021 година.

Увеличението на цената става на база Бизнес план за 5-годишен период и утвърдени цени за услугите. Въпреки че водните оператори внесоха нужните документи в срок, одобряването на плановете и цените за 2022 – 2026 година доста се забави. Как ще се отрази това на новите цени, предстои да разберем, но не е ясно кога. Дотогава растящата инфлация няма как да не затруднени работата на ВиК-Перник.

Засега водоразпределително дружество събира пари от домакинствата по стари тарифи, а плаща текущите фактури от „Водоснабдяване“-Брезник по новите цени. Наред с това се очаква да погасява и стотици хиляди левове забавени задължения към брезнишката хазна. Прочетете още по темата в публикацията: Задълженията на ВиК към “Водоснабдяване”-Брезник се топят с около 5 хиляди лева месечно.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...