Събрание в Брезник ще представи идея за издигане на паметна плоча на горяни от Брезнишко и Трънско

Подписка за издигане на паметна плоча за четирима горяни от Брезнишко и Трънско предстои да се инициира. В началото на месец ноември в град Брезник ще се проведе събрание, на което ще бъде представена идеята за плочата, предаде репортер на Zapadno.com.

Един от инициаторите на инициативата е 94-годишният доктор и краевед Николай Илиев, който има родословни корени от Трънско. Първоначално идеята за паметната плоча била предложена на Община Перник, но оттам насочили инициаторите към общинските администрации в Брезник и Трън. От двете западни общини в област Перник откликнали от Брезник, сподели доктор Николай Илиев. “Паметната плоча ще е за горяните Никола Йорданов от трънското село Глоговица, Петър Пушев от град Брезник, Владимир Михайлов от брезникото село Муртинци и Петър Матеев от трънското село Лялинци. Това са четирима души, ликвидирани като горянски ръководители”, поясни още съинициаторът. Те са ликвидирани в началото на 50-те години на миналия век след съдебни процеси.

Проведени са и разговори с каменоделец, но за направа на плочата са необходими около 2 000 лева. Размерите на паметната плоча ще бъдат 1 метър и 20 сантиметра на 80 сантиметра. На нея ще бъдат поставени снимки на четиримата горяни с датите на раждане и смъртта им. Самата плоча ще е върху пиадестал, като предстои да се уточни къде ще бъде монтирана като местоположение.

На 3 ноември от 17:00 часа в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще се проведе събранието, на което ще бъде прочетена информация за четиримата горянски ръководители, както и подробности за идеята за паметна плоча. На събитието са поканени Община Брезник, Държавен архив-Перник и други институции, като то е отворено и за всички граждани.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...