Полицейските автомобили в област Перник са подготвени за зимните условия, при заледявания ще сигнализират почистващите фирми

В рамките на месец, от 1 ноември до 30 ноември, в област Перник ще се проведе традиционната полицейска акция “Зима”, предаде репортер на Zapadno.com.

Акцията ще се проведе на 3 етапа през месец ноември. По време на етапите се проверява готовността на Общините, Областно пътно управление-Перник, водачите на моторни превозни средства за зимните условия, както и пешеходците. Автомобилите трябва да бъдат с подходящи гуми за сезона и работещи системи за почистване на стъклата. “Ще обърнем изключително внимание на това собствениците на автомобили да си подготвят автомобилите за предстоящата зима, независимо че я дават мека. Винаги правя като опция да предупреждаваме преди влошаване на метеорологичната обстановка на територията на област Перник, водачите да имат предварителна готовност. Защото както е слънчево, в отделни части на областта е мъгливо, заледено, заскрежено и така нататък, което означава, че автомобилите трябва да са с подходящи гуми за сезона”, каза началникът на отдел “Охранителни полиция” към Областна дирекция на МВР-Перник комисар Йордан Дундаков. Той препоръчва автомобилите в област Перник да разполагат с лопатка, пясък и въже.

Полицаи ще провеждат срещи в детските градини и учебните заведения, за да разговарят с децата и учениците за мерките, които трябва да спазват за тяхната сигурност през зимния период.

Автомобилите към Областна дирекция на МВР-Перник са подготвени за зимните условия. “Сменени са гумите. Разпоредено е на служителите от 1 ноември да са със зимно облекло. Нашите автомобили не се различават от автомобилите на гражданите. Те имат “Гражданска отговорност”, подлежат на прегледи, единствено са освободени от винетки, защото законът предвижда такова нещо. Но дълбочината на протектора и вида на гумите е задължителна, работещи стъкломиещи устройства. Подготвени са със знаково стопанство в багажните отделения. Когато се наложи да бъде отбивано движението, пренасочвано или спирано, имаме такива знаци и стойки – поставяме ги. Държим сутрин преди тръгване на работа да са изключително почистени вътрешно и външно. Защото отличителните светлоотразителни елементи на вратите и на предните капаци – щом са мръсни, трудно се светят, щом са чисти, всички ги виждат. През тъмната част, когато е необходимо ще карат на пуснат светлинен сигнал без звуков. Това не го прави автомобил със специален режим на движение. Светлинният сигнал е само такъв”, сподели комисар Йордан Дундаков.

Периодично полицейските патрули ще обикалят периодично местата, които са с повишена опасност от замръзване, за да подават информация до снегопочистващите фирми.

Виж също...

Loading...