Ще има ли музей в Трън? Общината получава над 117 хиляди лева за финансирането на такъв

Служебното правителство одобри 117 384 лева за финансова подкрепа на Исторически музей-Трън. Това решение е взето на провелото се на 26 октомври правителствено заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Средства се предоставят на Община Трън като допълнителен трансфер за други целеви разходи, а именно – Общински исторически музей. Допълнителни пари получават и други общински администрации в страната за музеи и художествени галерии. “С предоставянето на допълнителните средства ще се повиши качеството на изпълнението на програмите и дейностите на музеите и художествените галерии във връзка с опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности, ще се осигурят по-добри възнаграждения на заетия персонал в тези публични услуги, ще бъдат запазени млади специалисти и изградени експерти. Средствата ще осигурят необходимите гаранции за стабилност на културните институти в областта на културното наследство в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива, както и за обезпечаване на ангажиментите, произтичащи от прилагането на Закона за културното наследство и поднормативните актове в областта на опазване и представяне на културните ценности”, поясниха от правителствената информационна служба.

Дали в Трън наистина ще има музей и къде ще се помещава той – предстои да разберем. През пролетта на тази година Общината обяви конкурс за директор на Общински исторически музей-Трън. Единственият явил се кандидат трябваше да защити писмена концепция в средата на месец май.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...