Секретарят на читалището в Слаковци С. Пантелеева е първият будител в новата рубрика на Държавен архив-Перник, която стартира днес

Държавен архив-Перник стартира нова рубрика във Фейсбук страницата си. Рубриката се казва “Съвременните будители” и нейното начало започва от днес, 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители, съобщиха от учреждението.

“Идеята е през призмата и примера на възрожденските будители да насочим поглед към хората, около нас – онези, които с малки крачки и големи усилия правят дори и невъзможното, за да предадат знанието, да съхранят вярата, да я има културата, да бъде фолклора, изкуството, науката и да пребъде”, добавиха от Държавен архив-Перник.

Първият будител, който се показва в новата рубрика е дългогодишният секретар на народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци Светла Пантелеева. Държавният архив я описва като скромна и добра жена, отдала цялата си любов и съзидателност на дейността на читалището в селото.

Светла Пантелеева е родена на 21 януари 1952 година в Брезник в семейството на Венетка Любомирова и Панталей Варадинов. Завършва образование последователно в с. Слаковци и в Икономическия техникум в Перник. Първият ѝ работен ден в читалището в село Слаковци е през 1976 година и така до днес – цели 46 години от съзнателния ѝ живот, почти половин век.

През 2015 година Светла Пантелеева прави дарение на Държавен архив-Перник „Диалектен речник на село Слаковци“. Изданието съдържа труда на цялостната ѝ краеведска дейност през годините. В него тя изучава и записва местния граовски диалект, изследва корените на родното си село, разговаря с хора и споделя техните спомени, пише за слаковските родове.

През 2022 година прави второ поредно дарение, което предстои да стане част от фондовия масив на институцията. „Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото“ е новият ѝ авторски краеведски труд. Предпечатът от над 400 страници е събрал в себе си всичко. Изследването съдържа данни за историята, материалната и духовна култура на селото, за училището и читалището, местни народни песни, спомени и случки, кулинарни рецепти, пословици и поговорки, бит и колорит.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...