В общините Брезник и Трън няма регистрирани украински бежанци, на територията на област Перник официално има около 160 граждани от Украйна

На територията на област Перник официално са регистрирани около 160 украински бежанци, съобщи за Zapadno.com директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане”-Перник Катя Пламенова-Николова.

През пролетта на тази година броят на регистрираните украински бежанци в Брезнишко и Трънско беше около 20.
Към днешна дата в общините Брезник и Трън няма регистрирани украински бежанци. Тези граждани от Украйна, които са регистрирани в областта, пребивават в град Перник, села около областния център и община Радомир. Броят на украинците в региона се променя, тъй като някои от тях занимават за други места или идват нови граждани от Украйна, поясни Катя Пламенова-Николова.

От 1 ноември Агенцията за социално подпомагане чрез дирекциите “Социално подпомагане” стартира процедурата по предоставяне на ваучери на лица, разселени от Украйна, като дейност по проект. Проектът се реализира чрез Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане 2014 – 2020 година, съфинансиран от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Ваучерите на стойност 100 лева са предназначени за всички лица от миграционния поток, на които е предоставен статут на временна закрила, удостоверена с Регистрационна карта на чужденец, в това число и на децата, и ще могат да бъдат реализирани в търговската мрежа на територията на цялата страна в продължение на два месеца от датата на издаването на ваучера, като срещу тях ще могат да бъдат получени храни и стоки от първа необходимост (храна, дрехи, учебни принадлежности и пособия, хигиенни материали и други).

В териториалните поделения на Агенция за социално подпомагане в област Перник е създадена необходимата организация за оптималната реализация на този процес, който ще продължи до 31 декември 2022 година. Създадени са екипи, които приоритетно да обслужват нуждаещите се лица. Подкрепата с ваучери ще бъде съпътствана от допълнителни мерки и грижа за лицата в затруднение чрез оказване на консултации и съдействие за реализация на пазара на труда, удостоверяване на неработоспособност от органите на медицинската експертиза, възможности за получаване на здравна помощ, ползване на социални помощи и услуги, консултации със специалисти и други, отбеляза директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане”-Перник.

Подробна информация на български и украински език може да бъде намерена на сайта на Агенцията за социално подпомагане през пряк вход “Информация за украинци” в рубриката “Помощи за чужденци”, в това число и информация, предназначена за търговците, с помощта на които ще бъде реализирана подкрепата.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...