На Архангелова задушница в Брезник ще се отслужи заупокойна панихида, а ден след това в храм “Свети Георги Победоносец” ще се открие изложба

Заупокойна панихида ще бъде отслужена в град Брезник на 5 ноември, когато е Архангелова задушница, предаде репортер на Zapadno.com.

Панихидата ще бъде отслужена в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” от 9:30 часа. Паметта на загиналите по време на Сръбско-българската война отпреди 137 години и всички останали починали хора, ще бъде почетена с панихидата. Желаещите да се споменат имената на починалите по време на панихидата, могат да заявят желанието си в храма преди Архангелова задушница, уточни отец Михаил.

Тази задушница е наречена също “войнишка” или „мъжка“. Защото войните, които води България за обединението си в началото на миналия век – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, започват в навечерието на месец ноември. Затова на тази задушница се прави помен и на загиналите за родината воини.

На 6 ноември в малката зала на светата обител ще бъде открита изложба, посветена на боя при Брезник по време на Сръбско-българската война. Инициативата за изложбата, която ще бъде открита от 11:30 часа, е на местния историк и краевед Аниела Асенова и храма.

Виж също...

Loading...