Трънският манастир “Свети Архангел Михаил” ще чества храмов празник с водосвет, курбан и двама духовници на Архангеловден

Манастир “Свети Архангел Михаил” ще отбележи храмов празник на Архангеловден (8 ноември), предаде репортер на Zapadno.com.

За честването се предвижда приготвянето на курбан, който ще бъде дарен от местни хора. Курбанът ще бъде транспортиран до манастира със съдействието на Община Трън. Предстои да се уточни часът за започване на отбелязването на празника. Обсъжда се дали началният час да бъде 11 или 12 часа, поясни за Zapadno.com архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Около манастира ще бъде извършен водосвет и осветен курбана от игумена на светата обител йеромонах Тимотей и отец Николай от трънския храм “Свети Николай”. Манастирската църква все още не е осветена и поради тази причина в нея все още няма как се служи.

На Архангеловден своя празник чества основания по време на Второто българско царство трънски манастир „Свети Архангел Михаил“. През 14 век, седемдесетте монаси в манастира са избити, а самата обител е изпепелена. В периода на османското владичество, манастира „Свети Архангел Михаил“ е важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Обителта е тясно свързана с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи в манастира сочат, че църквата е строена около 1600-та година, става ясно от сведения, съхранявани в Държавен архив-Перник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...