Храм-кладенецът “Пусто Гърло” ще привлича чуждестранни туристи чрез информационни беседи на няколко езика

Ученици от Перник гостуваха на брезнишкия клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“. Домакин на посетителите от средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” беше ръководителят на клуба Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец октомври местният историк и краевед им разказа за историята на Брезник и неговите туристически обекти. Учениците от XI клас посетиха града, храмовете “Света Петка” и „Свети Георги Победоносец”, мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло” и Къщата на маските в село Кошарево. Те правеха снимки и водеха подробни записки, защото информацията за културните и исторически забележителности ще се използва за създаване на информационни беседи на няколко езика.

Младежите се обучават в специалност “Туризъм”, за да усвоят професията на организатори на туристическа агентска дейност. Допълнително в училището се изпълнява проект, заради който е въведен предмета “Традиции от миналото с послание за бъдещето”. „Искаме да възпитаме в нашите ученици гордост, принадлежност и родолюбие към нашия си регион. Защото област Перник е много богата на туристически обекти. Имаме страшно много туристически ресурс в областта”, сподели преподавателят им Верка Бонева.

В рамките на проекта учениците трябва да разработят триезични информационни беседи за храм-кладенеца край село Гърло. “Идеята е това да е готовият продукт, който ние да предоставим на Община Брезник и тя да го използва при пристигането на външни туристи в нашата област”, сподели още Верка Бонева.

Информационни беседи ще се разработят не само за “Пусто Гърло”, но също и за Музея на киселото мляко в село Студен извор, Музея на бусинската керамика в село Бусинци, Минната дирекция в Перник, пернишката мина и градоуствойството на областния център.

Пътешествениците от Брезник съдействат на учениците от Перник при гостуването им в община Брезник и община Трън. Тези пътувания се подкрепят финансово чрез Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник.

Снимка: Георги Михайлов

Виж също...

Loading...