Читалищният театър в Брезник е именуван на местния актьор и режисьор Леонид Суботинов

Читалищният театър към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” носи името на актьора и режисьор Леонид Суботинов, предаде репортер на Zapadno.com.

Именуването на театъра е взето на общо събрание на читалището, провело се през пролетта на тази година. Идеята е била предложена от самодейци към читалището. Те предложили театъра на Брезник да бъде именуван на “Леонид Суботинов”. Това е и първото име на театралния състав, който преди това беше познат като “самодеен читалищен театър”, поясни секретарят на читалището Борис Борисов. Театърът на Брезник е с дългогодишна история. Изнасял е и продължава да радва публиката от сцената в читалището Брезник и в страната. Признание за доброто представяне на самодейците са награди от фестивали и бурните аплодисменти на зрителите.

Леонид Суботинов е роден в Брезник и е една от личностите, изиграли важна роля за развитието на културата в града. Прочетете още по темата в публикацията: По идея на актьора и режисьор Леонид Суботинов в читалището на Брезник е създадена въртяща се сцена, която е втората по големина в пернишка област – СНИМКИ. Леонид Суботинов е завършил школа по режисура. Работил е в книжарница в Брезник, след което от 1971 година в продължение на години режисира постановките в читалищния театър.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...