В центъра на Брезник плакати с рисунка и снимка напомнят на брезничани, че преди 137 година битка край града е изиграла важна роля в Сръбско-българската война

“137 години от Сръбско-българската война” е заглавието на два плаката, които са поставени в информационното табло пред брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, видя човек на Zapadno.com.

В навечерието на 137-годишнината от битката край Брезник по време на тази война, таблото е пременено с два плаката, към които са добавени рисунка на паметника в Градската и снимка на паметната морена на Бърдото. “Тя е първата война, спечелена от българите като самостоятелна нация с цената на стотици убити и ранени войни. Поклон”, гласи текстът на първия плакат.

“6 ноември – битката край Брезник. В местността Чурек българският отряд влиза в бой без нито едно оръдие, но заставя сърбите да се изтеглят обратно към Брезник”, пише на втория плакат на информационното табло.

Днес, 6 ноември, се навършват 137 години от епичната битка край Брезник, която е изиграла важна роля за развоя на събитията по време на Сръбско-българската война. Битката при Брезник от 6 ноември 1885 година е бой по време на Сръбско-българската война, завършил с разгром на българския Радомирски отряд от сръбската Моравска дивизия. Това тактическо поражение на българите се тълкува като стратегически успех, спомогнал за победата в Сливнишкото сражение ден по-късно. Вижте още по темата в публикацията: Вижте каква е била ключовата роля на битката край Брезник за спечелването на Сръбско-българската война – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...