Директорът на полицаите в област Перник ст. комисар П. Млеканов пожела на колегите си да бъдат все така отдадени на работата – ВИДЕО

На 8 ноември, Архангеловден, своя професионален празник имат българските полицаи. По този повод информационният сайт Zapadno.com покани директора на Областна дирекция на МВР-Перник старши комисар Павел Млеканов да отправи пожелание от сърце към своите колеги.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16 април 1879 година). С Указ № 1 от 5 юли 1879 година на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи (дела) в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893 година; управлението на пощите, което свършва през 1882 година; а през 1885 година то се освобождава и от обществените дела.

За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 година (стар стил свети Архангел Михаил). Прекъснат е слез 1943 година. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 година църковният празник Архангеловден – 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция. С решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 година църковният празник свети Архангел Михаил е обявен за професионален празник на служителите от полицията.

143 години след създаването на българските полицейски власти, директорът на Областна дирекция на МВР-Перник старши комисар Павел Млеканов пожела на своите колеги в региона да бъдат все така професионално отдадени на работата си.

Какво още пожела старши комисар Павел Млеканов вижте във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...