За два манастира и един храм в Брезнишко и Трънско Архангеловден е празничен, тъй като носят името на светеца Архангел Михаил

На Архангеловден се почита църковния празник в чест на свети Архангел Михаил. Светецът е патрон на два манастира и един храм в общините Брезник и Трън, припомня Zapadno.com.

Манастир “Свети Архангел Михаил” край брезнишкото село Билинци е сред най-старите в област Перник. Предполага се, че той функционира от XI – XII век, а археологически останки доказват, че още през XIV век на мястото има манастир. По сведения от местни хора преди години в манастира е имало табелка, на която е пишело, че в него е нощувал Васил Левски. В други сведения се твърди, че манастирът е изграден построен около 1460 година от Милутин от село Ярославци. Манастирът бе възстановен с пари по програма. Прочетете още за разказите за манастира от местни хора в публикацията: Възстановяват и реконструират Билинския манастир “Свети Архангел Михаил”, в който Васил Левски е нощувал – СНИМКИ.

Край град Трън също има манастир, който носи името на светеца Архангел Михаил. Той се намира недалеч от пътя между град Трън и трънското село Ломница. По време на османското владичество манастирът е бил важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Оскъдни сведения насочват датировката на манастира от периода между 1380 и 1400 година. От запазени надписи в манастира пък става ясно, че манастирската църква е строена около 1600-та година. Наскоро учен от Център за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” в София изнесе доклад в Брезник, който акцентира върху изобразената живопис в манастирския храм. Прочетете още по темата в публикацията: Главният купол на манастира “Свети Архангел Михаил” край Трън пази най-ранната живопис, изобразена в светата обител.

Третата света обител в района на общините Брезник и Трън, която има храмов празник на Архангеловден, е църквата “Свети Архангел Михаил” в брезнишкото село Горна Секирна. Храм “Свети Архангел Михаил” е изграден през 1884 година, но се знае малко за него, тъй като са останали малко църковни документи. Преди няколко години беше извършен ремонт на покрива на светата обител, която събра местни и гости на селото на тържествен благослов. Прочетете още по темата в публикацията: Благослов огласи село Горна Секирна за ремонта на покрива на местния храм “Свети Архангел Михаил” – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...