Конкурсът „Гласове и мелодии от Пернишко“ ще продължи процеса на опазване и популяризиране на традиционното музикално и песенно наследство в региона

Конкурс под надслов „Гласове и мелодии от Пернишко“ ще се реализира като част от проекта „Традиционното изкуство в новото време”, който пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009” изпълнява, предаде репортер на Zapadno.com.

Основната цел на проекта е да насърчи и подпомогне развитието на певческата формация за традиционно песенно творчество към читалището, както и усвояването на знания и умения от участниците в колектива. Предвижда се в началото на месец май 2023 година да се проведе галаконцерт, свързан с конкурса. “Конкурсната програма на събитието ще бъде на крепостта “Кракра”. Галаконцертът на лауреатите ще бъде на сцена в централната градска част, мястото ще определим допълнително. Основните дейности, които ще се случат по проекта е попълване състава на женската фолклорна група “Седмошарица” с млади дарования. С идеята възрастните дами в състава да предадат и уменията, и текстовете на песните, с които се представят успешно вече няколко години под шапката на читалище “Нови хоризонти”. Маргарита Зарева, ученичка на Божурка Тупанкова, ще бъде музикален ръководител на състава, в рамките на този проект. Надявам се нейното участие да привлече още млади момичета”, каза секретарят на читалището инженер Владимир Русев. По проекта ще бъдат ангажирани 12 изпълнители на традиционен песенен фолклор от Граово, тъй като толкова са предвидените облекла, но съставът може да бъде и по-голям, отбеляза секретарят.

Участие в конкурса могат да вземат любители на граовския фолклор от област Перник. От читалището са улеснили бъдещите участници с онлайн заявка на сайта си, чрез която бързо и лесно могат да се подадат данни за участие. “Нека знания и умения, които ги владеят по-възрастните от нас, нека да се предават на по-младите хора. И нека ние да сме посредникът. Нека ние да бъдеме един вид наистина посредник. Да бъдеме в Божиите ръце един канал, който да подпомогне това нещо. Защото те ще си умрат – знанието и уменията, когато възрастните хора вече ги няма. Така ето това е нашата идея. Нека по-младите хора да почерпят умения от по-възрастните и ние да бъдеме носителите на това послание към младите хора”, каза председателят на народно читалище “Нови хоризонти-2009” Светлана Панайотова.

Предвидено е и отпечатване на два печатни материала. Единият ще бъде брошура с 20 страници, която ще представи старите празници на Перник. Другият печатен материал ще бъде сборник със 150 страници, на които ще присъстват граовски песни и мелодии.

Снимка: народно читалище “Нови хоризонти-2009”

Виж също...

Loading...