Бившият шеф на Регионалната здравна инспекция за област Перник д-р Ал. Златанов готов да хвърли оставка като председател на Надзорния съвет на НЗОК

Ако моята оставка ще повиши средствата за здраве, съм готов да я подам веднага. Това заяви пред медии заместник-министърът на здравеопазването доктор Александър Златанов по повод искането на Българския лекарски съюз да бъде отстранен от длъжността председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Той посочи, че аргументите на Българския лекарски съюз са неоснователни, тъй като до момента между лекарското съсловие и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса не са водени директни преговори за нов Национален рамков договор, а такива тепърва предстоят. Доктор Златанов допълни още, че до този момент разговори са провеждани само на ниво експертни групи, цитиран от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Заместник-министърът припомни, че на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, провело се на 8 ноември, се е взело решение цените на всички клинични пътеки, включително на останалите дейности в болничната помощ, да бъдат увеличени с 8 %, считано от 1 септември. „Направихме анализ, който показа, че към този момент бюджетът на Националната здравноосигурителна каса позволява увеличение с 8 %, което ще бъде трайно – тоест средствата за повишението на цените на клиничните пътеки са осигурени и за следващата година. Взехме решение и за устойчиво увеличение на цените на медико-диагностичните дейности с 18 % както до края на настоящата, така и през следващата година. На този етап бюджетът на Касата не може да поеме по-високо увеличение, тъй като има риск то да не бъде устойчиво. С фиксираното увеличение на цените на клиничните пътеки директорите на лечебните заведения ще имат и възможност да повишат възнагражденията на медицинския и немедицински персонал“, обясни доктор Златанов.

Припомняме, че от лятото на тази година с решение на Министерски съвет доктор Александър Златанов е бе определен за председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Също от това лято докторът бе назначен за заместник-министър на здравеопазването за втори път. През пролетта на 2021 година той отново бе заместник-министър на здравеопазването в тогавашното служебно правителство. От януари до май 2021 година заема поста директор на Регионална здравна инспекция-Перник. В периода май – декември 2021 година е заместник-министър на здравеопазването. След това, до назначаването му (3 август 2022 година) на длъжността заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство с премиер Гълъб Донев, доктор Александър Златанов заема поста директор на Регионална здравна инспекция-Перник.

Снимка: Областна администрация-Перник – архив

Виж също...

Loading...