Въведоха зимно поддържане за републиканските пътища в страната, шофьорите да подготвят автомобилите си, въпреки високите температури

От 11 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища. Въпреки че в момента температурите са високи от Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

По опорните пунктове се доставят инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане – снегорини, техника за разпръскване на пясък и така нататък, каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и други. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...