Автор, с половинка от Брезнишко, работи по енциклопедична книга с над 7 300 страници, която няма край и е ценна в електронен вариант

Книгата “От коша на историята” с извадки от енциклопедичната книга „Исторически синхронизации“ на автора Бойко Дзивев беше представена вчера вечерта в Общински културен институт “Надежда” в София. Енциклопедичната книга е в електронен вариант и на над 7 300 страници представя събития от човешката история. Печатното издание “От коша на историята” представя на около 250 страници извадки от енциклопедичната книга, предаде репортер на Zapadno.com.

Бойко Дзивев е роден в град Перник през 1965 година. През 1992 година завършва Института по фина механика и оптика в Санкт Петербург със специалност “Изчислителни машини, комплекси, системи и мрежи”. През 1995 година завършва Машинно-електротехнически институт в София (сега Технически университет) следдипломна квалификация по професионална педагогика. В периода 1994 – 2000 година е ръководител на компютърен клас в село Ковачевци. От 2009 – 2017 година е преподавател по информатика и информационни технологии в училището в радомирското село Дрен. В периода 2017 – 2018 година е директор на училището в село Дрен. От месец октомври 2021 година работи като организатор реклама в Общински културен институт “Надежда” в столицата. Съжителства с Милена Исаева, която има родословни корени от брезнишкото село Сопица. За родното село на своята половинка авторът на книгата казва, че е прекрасно и зареждащо.

По енциклопедичната книга “Исторически синхронизации“ Бойко Дзивев работи от 2009 година до наши дни. В началото писането на книгата му било хоби и я подготвял в свободното си време, като буквално не спал през нощта, за да пише. “Започнах я буквално в последните дни на 2009 година. Това означава, след месец и нещо стават 13 години. Винаги са ме привличали факти, статистика и така нататък. Например си вадя всички футболни мачове и турнири от европейски и световни първенства. Независимо, че ги има в интернет, имам си театрадка, в която записвам всички резултати. Като едва ли някога ще взема да ги прочета. Беше ми попаднала една книжка много хубава, не си спомням автора и, но беше за 200-те най-значими събития в историята на човечеството. Бях много впечатлен от нея и все пак си казах дали само това са най-значимите събития. И аз самият започнах да търся такива факти, да събирам. Така се роди идеята да направя тази книга, като в началото го правех за удоволствие и да си уплътня времето. В момента осъзнавам, че това наистина може да стане нещо, което е значимо и ще се ползва и от други хора”, каза авторът на “Исторически синхронизации“ Бойко Дзивев. По негова информация такъв труд досега не е правен в Европа или в Америка. “Всички енцикопедии са по азбучен ред или са строго специализирани – изкуство, военна тематика, екология, политика, история на дадена държава и така нататък. Никъде няма обобщена световна история, включваща всичките аспекти на човешкия живот”, добави Бойко Дзивев.

Книгата няма край, тъй като тя винаги може да се дописва, смята авторът и. Информацията в книгата е записана от други книги и е проверена чрез интернет поне 2 пъти от Бойко Дзивев. Заедно с неговия брат поддържат лична библиотека с около 12 000 – 13 000 книги, като по-голямата част от тях са научна литература. Целта на този труд е да се намира по-лесно и бързо информация за събитие или личност от човешката история. В “Исторически синхронизации“ са включени и биографии на личности. Някои са по-дълги, други са по-кратки като представяне. Общото между тях е, че съответната биография е систематизирана и е извадено най-важното за дадената личност. В определени периоди от последните 13 години, енциклопедичната книга е отпечатвана като извадки или изцяло, но до конкретния период на написването и. Първото книжно издание е на 4 тома, когато енциклопедичната книга е едва с 800 страници. Работният екземпляр на книгата е подарен на Държавен архив-Перник с цел да бъде регистриран като труд. Следва отпечатването на книжни издания със събраната до XIX век информация, които се съхраняват в Регионален исторически музей-Перник и Исторически музей-Исперих. Настоящата версия на книгата, която е в електронен вариант с над 7 300 страници, все още не е издавана. Авторът и се надява всичките над 7 000 страници да бъдат отпечатани.

На въпроса дали трудно се подготвя такъв труд, Бойко Дзивев с усмивка отговори: “Луд умора нема. Но сега, ако трябва да го започна това нещо наново – няма да го започна. Като знам колко безсънни нощи съм имал. В последно време много не набирам. Не знам дали вече съм се изчерпал. В началото съм взимал неплатена отпуска, за да работя по книгата. Фактите, които са наляти вътре, са предимно от енциклопедии. Вътре например е българския превод на енциклопедия “Британика”. Освен нея има най-малко още 7 – 8 енциклопедии. В момента това, което правя е да редактирам. Проверявам фактите, които са вече в книгата и добавям нещо ново, което намирам”, каза Бойко Дзивев. За него това е трудът на живота му. Неговата половинка Милена Исаева също е сред причините той да се захване с написването на енциклопедичната книга. “Една от причините да започна да пиша, освен всичко останало, е че имаше една книга “История на света в дати”, която беше много интересна. Тя е в word формат, чете се като книга. Милена много искаше да я има. Бях я взел от пернишкия музей, но те си я поискаха, тъй като имаха някаква инвентаризация – не можа да я прочете докрай. На един панаир на книгата в НДК последната я купиха преди мен. На друг панаир на книгата трябваше да изчакам определени дни да я докарат, а аз нямах възможност. И се ядосах и казах: Като не мога да я купя, ще ти я напиша”, каза Бойко Дзивев. Всяко печатно издание на книгата излиза с посвещение на майката и бащата на автора.

Милена Исаева, с която авторът живее, също се включи в представянето с интерпретация на издадената книга. “Когато Бойко “потъна” в това начинание, трябваше да дам някакво обяснение за себе си, пък и за него – за ценността на това, което прави. Опитах се да напасна няколко различни амплоа, които той така упражнява едновременно. Може би мнозина от вас знаят, че той много дълбоко се увлича по картите таро и понякога познава. Пък аз последните години доста се посветих на Юнг. Бидейки учителка по литература, работейки с различни хора и така като един частен интерес към психологията. Когато трябваше да напиша този предговор за тези база данни, да ги наречем, аз се опитах да съчетая всичко това в едно. Да намеря пресечната точка. “Исторически синхронизации“ не е книга в традиционния смисъл на думата. Това е мащабен опит да се обедини историческото познание в неговата фактологичност чрез една идея – колкото модерна, толкова и древна. Ядрото в нея е понятието за времето”, каза при представянето на книгата извадки от “Исторически синхронизации“ Милена Исаева.

По време на представянето на “От коша на историята” с извадки от енциклопедичната книга „Исторически синхронизации“ бяха изпълнени мелодии от оркестрантите от „Симфониета „София“ – Дария Ангеловска (арфа) и Аяано Сато (обой).

Виж също...

Loading...