Над 200 брезничани, трънчани и хора от други места тръгнаха от Брезник, за да търсят Александър – ВИДЕО

Над 200 доброволци се събраха в центъра на град Брезник, за да се включат в издирването на 12-годишния Александър Цветанов. Обходът стартира в понеделник вечер, около 21 часа и се организира от Българския студентски съюз, предаде репортер на Zapadno.com.

12-годишният Александър Цветанов е обявен за общодържавно издирване след няколкодневно търсене. Той е в неизвестност от късния следобед на 12 ноември, когато за последно е видян в района на Профилакториума в град Перник. Детето е син на нотариус от град Брезник и е аутист. Прочетете още по темата в публикацията: ИЗДИРВА СЕ! 12-годишният Александър, син на нотариус от Брезник, е изчезнал в Перник, създадоха Фейсбук група в помощ на търсенето.

Доброволците на брезнишкия централен площад бяха от различни краища на област Перник и съседни региони – Брезник, Трън, София, Перник и други населени места на България. Хората се събраха около сградата, в която се помещава Общински съвет-Брезник и бяха разпределяни от организаторите на обхода. Всеки, който желаеше да помогне в издирването на 12-годишното дете, беше разпределян в групи от около 4 – 5 човека. Някои тръгваха пеша из града по определени лъчове. Други бяха насочвани да се движат с автомобили към голяма част от брезнишките села и населени места в съседните общини Трън, Перник, Ковачевци и Сливница. В списък бяха записвани телефонни номера за връзка с групите, както и регистрационните табели на автомобилите, с които се включват в обхода. Един от доброволците донесе допълнителни светлоотразителни жилетки и дори предложи да вземе повече хора със себе си, тъй като беше пристигнал с ван. Впечатление правеше, че част от дошлите да помогнат бяха родители със своите деца. Половината от централното място на площада беше заето с автомобили на хора, тръгнали пеша из града или групирали се с превозните средства на други доброволци, обикалящи към съседните населени места.

От Българския студентски съюз се надяват на щастлив край и изгубеното дете да бъде открито. Целта на организирания обход е да има координация между доброволците. “За да не търсим още хора, в момента това, което правим е действително да ситуираме групите, които обхождат на терен – така наречените доброволци. Към този момент на терен в град Брезник, тази вечер, има над 200 човека, които обхождат целия район. Това е линията Брезник – Трън, Брезник – град Сливница и Брезник чак до град Батановци надолу. Хората са инструктирани абсолютно навсякъде много мнително да се оглежда. Слизат от автомобилите, разглеждат около тях. Правят по-обстойни прегледи – шахти, канавки, кошове за отпадъци и всякакви подобни. След което продължават и така с километри напред. По отношение на организацията се заехме, защото изключително некоординирана беше акцията от страна на доброволците. Тоест нямаше кой да ги ориентира и затова взехме в наши ръце тази работа”, сподели Станислав Фердов от неправителствената организация Български студентски съюз.

Важно е да се отбележи, че след утрешния ден се очаква влошаване на времето. “Особено сутрин е много трудно доброволците да обхождат много от кварталите в Перник, които са на север от центъра на града. Това са “Варош”, “Твърди ливади”, “Табана” и местността “Войниковец”. В планината Голо Бърдо в момента има служители от Главна дирекция “Жандармерия”, Столична дирекция на вътрешните работи и “Гранична полиция”. И там доброволци не са нужни. Нямаме информация в момента детето да е било с бащата, когато е бил на Профилакториума. До момента тази версия е официална, защото е по сведение на бащата. Хората да се насочат отново в града. Бавно и полека да се оглеждат навсякъде. В ежедневието си хората забравят на какви места, ако се наложи, могат да се скрият. Нека да помислят по този въпрос. Не се изключва възможността лицето да върви по права линия, в една посока. Не се изключва възможността то да е тръгнало и на други места, затова правим всичките тези акции. Молим хората да не тръгват децата им сами. Днес имаше няколко такива случая. Не искаме децата да се изгубят и да търсим още хора”, каза още представителят от неправителствената организация.

Съветът към доброволците, които работят вечер е да бъдат облечени със светлоотразителни жилетки или по-ярки дрехи, заредени мобилни телефони, наличие на резервни батерии, ако имат фенери и връзка с Български студентски съюз, препоръчват от организацията.

Вижте във видеото на Zapadno.com как се разпределят доброволците от сборния пункт на централния градски площад в Брезник:

Виж също...

Loading...