В първата седмица на ноември по-малките магазини в област Перник са предлагали килограм от най-масовото брашно с по 7 стотинки по-евтино от големите вериги

През периода 2 – 9 ноември 2022 година средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната са без промяна на седмична база, сочи анализ на Министерство на земеделието.

В големите супермаркети цените на брашното варират от 1 лева и 45 стотинки за килограм в областите Бургас, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян и Ямбол до 1 лев и 65 стотинки за килограм в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Седмичните ценови отклонения, регистрирани в четиринадесет от областите, са в границите от -8,9 % (Шумен) до +6,6 % в София и Перник.

Предлагането на брашното в по-малките магазини е в ценовия диапазон от 1 лев и 49 стотинки за килограм в Бургас, Сливен и Ямбол до 2 лева и 4 стотинки за килограм в Силистра. Промяна на цените на седмична база е налице само в София, Перник и Русе – повишение в рамките на 1,3 % – 1,5 %.

През последната седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 18 стотинки за килограм по-високи от тези в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 46 стотинки за килограм във Велико Търново и Плевен. Изключение са областите София и Перник, където средните цени на продукта в другите търговски обекти са с по 7 стотинки за килограм под тези в големите търговски вериги.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...