Захарта в малките търговски обекти в област Перник е поскъпнала от началото на ноември в рамките на 1 % – 1,9 % на седмична база

В рамките на периода 2 – 9 ноември 2022 година се наблюдава повишение на средните цени на бялата кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини и запазване на тази на дребно в големите супермаркети, сочи анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги е на цени от 2 лева и 54 стотинки за килограм в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян до 2 лева и 88 стотинки за килограм в Добрич. Седмичните ценови отклонения, отчетени в седем области, са в границите от -1,8 % в областите София и Перник до +2,9 % в Добрич. Тези колебания не се отразяват на средната цена на дребно за страната в големите супермаркети и тя се запазва на ниво от 2 лева и 74 стотинки за килограм.

Цените на захарта в другите търговски обекти са в интервала от 2 лева и 60 стотинки за килограм в Монтана до 3 лева и 20 стотинки за килограм във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Поскъпването на продукта в шест области в рамките на 1 % – 1,9 % на седмична база (най-чувствително в областите София и Перник) води до повишение на средната цена за страната в по-малките магазини с 0,3 %, до 2 лева и 90 стотинки за килограм.

Снимка: pixabay.com 

Виж също...

Loading...