Музейни работници от Брезник посетиха Северна Гърция чрез организирано пътуване от Асоциацията на екскурзоводите в България и Кооперация „БТС-Екскурзоводи“

Вълнуващо преживяване са имали музейни работници от Общински исторически музей-Брезник. Преди дни почти целия колектив на музея е посетил културно-исторически забележителности в Северна Гърция по време на организирано пътуване, предаде репортер на Zapadno.com.

Пътуването се е провело в периода 11 – 13 ноември и е било организиранот от Асоциацията на екскурзоводите в България и Кооперация „БТС-Екскурзоводи“. Инфотурът е включвал разходка и разглеждане на забележителности в Алистрати, Драма, Филипи, Кавала, Керамоти и остров Тасос в Гърция. Служители от музея на Брезник и техни роднини са пътували до нашата южна съседка заедно с десетки екскурзоводи.

По време на пътуването си те са установили контакти с Асоциацията на екскурзоводите в България и Кооперация „БТС-Екскурзоводи“ за евентуални бъдещи съвместни дейности. “Ние просто решихме да пътуваме заедно с тях и да обиколим забележителности в Гърция. Поканили сме ги да дойдат в Брезник. Те проявиха интерес и ще ги очакваме в Брезник. Споделихме си кой с какво се занимава”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Добро впечатление на групата с българи е направило посещението на античния град Филипи, който се намира между градовете Кавала и Драма. Градът е основан през 362 година преди Новата ера. Той е получил името си от цар Филип II Македонски, който след превземането му го преименувал на Филипи. Древният град е паметник на културата и обект на Световното наследство на ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура). “Във Филипи бях много изненадана. Всичко е направено достъпно с място, където посетители могат да дойдат с децата си на зелени площи, на които могат да играят. Да посетят обекта, да седнат, да пият кафе”, сподели Емилия Велинова.

Тази седмица музеят в Брезник ще бъде посетен от близо 150 деца от детски градини от София. По време на посещението в музея децата ще могат да се научат да работят на грънчарско колело и да разгледат експозициите.

Виж също...

Loading...