По 70 лева коледна добавка ще получат над 2 милиона пенсионери, помощта ще се изплати с декемврийските пенсии

Служебното правителство осигури необходимите средства от 142 милиона лева за изплащането и през тази година на коледни добавки за всички български пенсионери в размер на 70 лева. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова след края на редовното заседание на кабинета.

Инфлацията у нас за първи път обръща тренда и започва леко да се забавя с 1,1 процентни пункта от 18,7 % през септември тази година на 17,6 % през октомври тази година. Очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други, за което служебното правителство целенасочено работеше, отбеляза министър Велкова.

В рамките на своята последователна политика за подкрепа на доходите на населението, служебното правителство днес прие извънредната мярка, свързана с осигуряването на допълнителен ресурс за бюджета на Държавното обществено осигуряване, което позволява изплащането на еднократни допълнителни суми през месец декември на всеки един пенсионер в размер на 70 лева. Това ще се отрази пряко върху доходите на 2 034 000 пенсионери като добавките ще се изплатят заедно с пенсиите за декември, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Вицепремиерът добави, че съвместно с министъра на финансите ще бъдат стартирани разговори със социалните партньори по отношение на вижданията им за развитието на минималната работна заплата през 2023 година, заяви Лазаров. Предвижда се срещата да се проведе в края на седмицата.

Виж също...

Loading...