14 души загубиха живота си по пътищата в област Перник от началото на годината до 18 ноември

Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това е на Генералната асамблея на ООН. Календарният ден за възпоменание тази година е 20 ноември (неделя). Началото на инициативата е поставено през 1995 година от Европейската федерация на жертвите от пътнотранспортни произшествия (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 година е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание. В храмовете на територията на Пернишка област ще бъдат отслужени молебени за жертвите от катастрофи, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, работата, залата за тренировка, мястото за разходка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. За периода от 1 януари 2022 година до 18 ноември 2022 година на територията на Пернишка област са възникнали 62 тежки пътнотранспортни произшествия с 14 загинали и 64 ранени. За сравнение със същия период на миналата година тежките произшествия са 56, загиналите са 9, а ранените 60. Данните са красноречиви и показват само едно, че опазването на живота и здравето на участниците в движението зависи от самите тях.

Третата кампания от акция „Зима“ е с наименование „Безопасно шофиране през зимата“ и ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Дейността ще бъде насочена към контрол за техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, а също и движението с включени светлини през деня.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...