Метеорологът П. Янков: Първи сняг за тази зима в Брезнишко и Трънско се очаква да завали след 23-ти ноември, но снежна покривка няма да се задържи

През следващите дни се очакват нови валежи от дъжд и захлаждане. В районите на общините Брезник и Трън и по високите полета на западната част на страната се очаква дъждът да преминава в сняг. Това евентуално ще се случи около 23-ти или 24-ти ноември, прогнозира специално за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Метеорологът Петър Янков е роден на 7 юли 1961 година в Пловдив. Той се е специализирал в областта на метеорологията във Физическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. В продължение на 13 години е работил като синоптик във Военновъздушните сили. Изготвя прогнози за български електронни медии, печатни и онлайн издания. От месец октомври тази година неговите прогнози за времето се публикуват ежедневно и на страниците на информационния сайт Zapadno.com.

Тази година есента бе необичайно топла и това оказва влияние на валежите, които започнаха от около седмица. “Всичките прогнози за валежи се сблъскват с един феномен. През последните месеци земната повърхност беше доста нагрята. Все още е затоплена, специално в нашата страна. И всичките по-хладни въздушни маси бързо се трансформират. Тези валежи, които се очакват, ще са предимно от дъжд. Евентуално на 23-ти – 24-ти в западните райони, по високите полета, дъждът ще премине в сняг. Не се очаква натрупване на снежна покривка, но това явление просто ще бъде регистрирано като особено. Преминаването от есенния дъжд в мокър сняг, може да се наблюдава в тези райони, особено в Пернишко, Брезнишко, Трънско”, каза Петър Янков.

По високите части на планините, над 2000 метра, вече се е натрупала слаба снежна покривка, която е с дебелина около 2 – 3 сантиметра. “Днес се очакват повече валежи. Те ще са предимно от дъжд, тъй като ще бъде все още топло. Над 2000 метра в планините валежите ще бъдат от сняг и не препоръчвам на нашите съграждани високопланински туризъм. Някъде около 2500 метра температурите ще бъдат между 1 и 3 – 4 градуса, така че ще бъдат достатъчно хладно за високопланински туризъм”, добави още метеорологът.

 

В публикацията са използвани снимка и кадър от Meteo Tv

Виж също...

Loading...