Брезник в календари или как чрез изложба са представени благотворителни кампании в общината

Изложба проследява как през последните години са подкрепени различни инициативи в Брезник и Брезнишко. Надсловът на изложбата е “Брезник в календари” и е подредена във фоайето на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата с благотворителни календари е резултат от съвместната работа на мината в Брезник и екипа на Народно читалище “Просвещение-1870”. “Човекът, който е неизменно до нас, откакто правим фирмен календар, посветен на Брезник, е Божидар – разказа Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт” и уточни: „Той, като безценен помощник в създаването на този календар, се оказа и най-ревностният пазител на спомена, който всяко следващо издание оставя. С изложбата Божидар ни напомня, че всички заедно – ние, той, читалището, Общината и най-вече всички брезничани, създадохме устойчива традиция. Благодарение на неговите усилия е налице симпатична изложба, която представя не само как е изглеждал календарът през годините, а също и малък къс от историята на благотворителността в Брезник.“

В началото фирменият календар не е бил част от дарителска кампания. По-късно той се превръща в подарък с кауза. С призив жителите и гостите на Брезник да направят символично дарение от 1 лев, компанията подарява на дарителя календар и от своя страна увеличава събраната сума като я удвоява, а по-късно утроява даренията в полза на различни инициативи.
Първото дарение чрез дарителската кампания с календарите е било „Подарък за музея“. След това средствата са насочени към паметника на светите братя Кирил и Методий в село Слаковци. Няколко години по-късно се събират пари и за паметник на Васил Левски в центъра на Брезник. Помощ получават също училището в село Ноевци, читалището в Брезник, както и останалите читалища в общината. Миналата година кампанията беше в подкрепа на грижи за вековните дървета в Брезнишко, а даренията преди тази Коледа са посветени на детска градина “Брезица”.

“Подкрепяната кауза определя какви да са илюстрациите в изданието. За нас е много важно, че в създаването на този календар участие взимат много широк кръг от хора в Брезник. Дали като предоставят свои снимки, като позират за снимки, дават идеи за създаването му или ни помагат в хода на всяка кампания”, добави Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт”.

Първият тематичен календар излиза в тираж около 200 броя. Вторият и третият календар вече е с двойно и тройно по-големи тиражи от първия, а дори е имало случаи да трябва да се отпечатат допълнителни бройки. Тиражът на календара вече е достигнал до 1 000 броя, като най-новият ще подкрепи местната детска градина. Прочетете още по темата в публикацията: Благотворителен календар „Граовска градина“ в подкрепа на детската градина в Брезник вече се разпространява в града.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...