Над 250 деца от Брезник и Трън преминаха през мобилния педиатричен кабинет за безплатни профилактични прегледи в рамките на национален план за действие

Общо 252 лица до 18-годишна възраст са преминали през мобилния кабинет, разположен в градовете Брезник и Трън в определени дни на месец ноември, съобщиха за Zapadno.com от Регионална здравна инспекция-Перник.

В началото на месец ноември в Брезник и Трън беше позициониран мобилен кабинет за безплатни профилактични прегледи. В два дни – на 1 и 3 ноември кабинетът бе позициониран на централно място в град Брезник. За двата дни през него са прегледани 121 лица до 18-годишна възраст. Също в два дни – на 8 и 10 ноември кабинетът бе позициониран в центъра на град Трън, където са прегледани 131 лица до 18-годишна възраст.

Безплатните профилактични прегледи са извършени относно изпълнение на дейностите за 2022 година за Приоритет “Здравеопазване” от Национален план за действие за периода 2022 – 2023 година към Национална стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите, поясниха от Регионална здравна инспекция-Перник.

До края на 2022 година не се предвижда извършване на още профилактични прегледи, защото кампанията за тази календарна година приключи. Със заповед на министъра на здравеопазването ще бъде определен следващият период за дейността на мобилния кабинет, добавиха от от Регионална здравна инспекция-Перник.

Единият от двамата здравни медиатори към Община Трън Димитър Миланов добави, че на 12 и 13 ноември са се провели очни прегледи в помещението на Домашен социален патронаж-Трън. Тези прегледи са били по линия на друга инициатива.

Снимка: Димитър Миланов

Виж също...

Loading...