Над 40 километра електропровод от град Брезник до границата в Трънско се предвижда да бъде реконструиран от “Електроенергиен системен оператор”

Въздушна линия с дължина 41 километра и 660 метра, която преминава през общините Брезник и Трън, се предвижда да бъде реконструирана. За бъдещите дейности от българската компания “Електроенергиен системен оператор” ЕАД са обявили инвестиционно предложение пред Регионална инспекция по околната среда и водите-София, предаде репортер на Zapadno.com.

Реконструкция се предвижда да бъде извършена на въздушната линия “Ерма”, която е с напрежение 110 киловолта и е от подстанция “Брезник” до границата с Република Сърбия. Инвестиционното предложение е за подмяна на съществуващите стълбове със стомано-решетъчни, болтова конструкция с антикорозионна защита “гореща поцинковане”, за една тройка проводници тип АС-185 и две мълниезащитни въжета, тип OPGW и C-70. Предвидени за подмяна са 161 броя стълбове.

Електропроводът е въведен в експлоатация през 1951 година. Участътък от трасето изцяло преминава през земи с равнинен и планински характер. На територията на община Брезник трасето на електропровода преминава през землищата на град Брезник и селата Видрица, Конска и Ребро. През община Трън трасето преминава през землищата на град Трън и селата Неделково, Лялинци, Парамун, Мракетинци, Филиповци, Ездимирци, Глоговица, Туроковци, Забел, Ярловци, Главановци, Насалевци, Цегриловци, Слишовци, Стрезимировци и Джинчовци.

Предвидено е всички площи, използвани по време на строителството на въздушната линия, да се освободят и възстановят до завършването на обекта.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...