Математическо състезание, чийто патрон е бивш преподавател и директор на гимназията в Трън, ще се проведе за девети път

За девети път в Перник ще се проведе математическото състезание „Михаил Сотиров“. Надпреварата ще стартира на 26 ноември от 11 часа, предаде репортер на Zapadno.com.

Патрон на състезанието е видният математик от Трънско Михаил Сотиров. Той е роден на 19 ноември 1933 година в трънското село Ломница. Завършва Физико-математическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Работил е като преподавател и директор на гимназията в град Трън. От 1967 година до пенсионирането си работи като инспектор по математика в Инспектората по образование в Перник (сега Регионално управление на образованието-Перник). Автор е на учебници и сборници със задачи по математика, които се изучават в средното образование. През 2023 година се навършват 90 години от рождението на Михаил Сотиров.

Състезанието „Михаил Сотиров“ се организира и провежда от методическото обединение на математиците в пернишкото основно училище „Свети Иван Рилски“ в партньорство с Регионално управление на образованието-Перник. Според регламента състезанието се провежда в един кръг в девет състезателни групи за ученици от II – X клас, които през учебната 2022/2023 година се обучават в дневна, в самостоятелна, в задочна, в комбинирана, в дистанционна или в индивидуална форма на обучение в общинските и в
държавните училища от област Перник.

В периода 28 ноември – 8 декември ще бъдат проверявани писмените работи на участниците. Награждаването на победителите е предвидено за 16 декември.

Снимка: Община Перник – архив

Виж също...

Loading...