За снегопочистването на държавните пътища в Брезнишко са предвидени 9 машини, а за тези в Трънско – почти двойно повече

Общо 24 машини са предвидени за поддържане през зимния сезон на републиканските пътища на територията на общините Брезник и Трън, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

От 11 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища. Областно пътно управление-Перник и пътноподдържащите дружества в областта следят метеорологичните прогнози и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата, поясниха от Пътната агенция.

По опорните пунктове се доставят инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. Предстоят проверки на наличните суровини и техниката – снегорини, машини за разпръскване на пясък и така нататък, каквито се предприемат всяка година. За зимното поддържане за републиканските пътища на територията на община Брезник са предвидени 9 машини (снегорини, опесъчители и товарачни машини), а за републиканските пътища в община Трън – 15 броя, казаха още от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Въпреки че в момента температурите са високи, от Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори, добавиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

През територията на общините Брезник и Трън преминават второкласен път 63 и отсечки от третокласни пътища, които са част от републиканската пътна мрежа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...