100-годишнината от рождението на оперната прима от Брезник Лиляна Барева ще бъде отбелязана със събитие в музея

Музикална вечер, посветена на 100 години от рождението на оперната певица от Брезник Лиляна Барева (1922 – 2007 година), ще се проведе в изложбена зала “Военен клуб”, съобщиха за Zapadno.com от Общински исторически музей-Брезник.

Лиляна Барева е родена на 15 юни 1922 година в семейството на Димитър и Райна Бареви, които са преселници от град Воден, Македония (днес град Едеса, Северна Гърция). В семейството има още едно дете – Христо, баща на оперната певица Румяна Барева. Димитър Барев завършва фармация в Бейрут и отваря аптека в град Брезник.

Световноизвестната оперна певица Лиляна Барева в ранните си детски години живее и учи в град Брезник. Първите творчески изяви на бъдещата оперна певица са на училищната и читалищна сцена в града, с театралната група. През 1947 година завършва Държавната музикална академия в София и поема пътя на голямата оперна сцена.

На 30 ноември от 16:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” в Брезник ще се състои тематичната вечер, посветена на оперната прима. Гости на събитието ще бъдат племенницата на Лиляна Барева – Румяна Барева, както и солистите в Софийската опера Димитър Станчев и Цветан Цветков. Участие ще вземе и струнен квартет от град София. На събитието ще бъде открита изложбата под надслов “Родени в Брезник”.

Тематичната вечер се организира от Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870”.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...