Откъде идва името на град Брезник и селата наоколо според местните легенди – разказва сборник на граовските пътешественици

Коя е владетелката баба Джонка? Коя е Радинка и каква е връзката и със село Красава? Какъв е произходът на името на село Гоз или кой е първият заселник на Банище? Все въпроси, чиито отговори се крият в разкази, предавани от уста на уста, съобщи репортер на Zapadno.com.

Местните легенди са документирани от младежи, които членуват в клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ или са издирени от други книги под ръководството на историка и краевед Аниела Асенова. Своя принос за местния фолклор дават представители на редица села от община Брезник. Разказвачите са предали какво са чували да се говори в техните села, а младите пътешественици са записвали преданията. Съставителят ги е събрал в книга, която е отпечатана със средства от Договора за сътрудничество между мината и Община Брезник.

Изданието под заглавие: „Предания и легенди от Брезнишко“ ще бъде официално представено на 2 декември в малкия салон на народно читалище „Просвещение-1870“ от 17 часа.

„Макар че легендите и преданията нямат историческа тежест, някои от тях дори звучат фантастично, те хвърлят един различен поглед на миналото и духа на граовци“ – казва Аниела Асенова. В предговора тя обобщава, че книгата ще отведе читателя във вълшебния свят и вълнуващите разкази от миналото на граовци, които са останали в паметта на малцина. В нея са събрани както приказни истории, така и действителни личности и събития. Едни са свързани с наименованията на селища и местности, а други са посветени на юначни граовци. От всяка лъха сила и вяра в победата на доброто.

Началото е сложено с въпроса: „Защо така се нарича градът ни?“ А една от версиите е свързана с красиви нимфи, наказани да се превърнат в дървета, които можели да танцуват само с клоните си. „Това са брезите, с които изобилства Брезник“, гласи преданието.

Снимка: народно читалище “Просвещение-1870”

Виж също...

Loading...