Трънчанка, която рисува картини с разтворимо кафе, въглен и други техники, е превърнала магазина си в галерия – СНИМКИ

За изобразителното изкуство ти трябват не само очи, но и душа, за да вникнеш в мисълта на картината, която един художник е нарисувал. Защото чрез картината творецът “говори” на зрителите. Това се отнася и за трънчанката Катерина Джерекарова, която е самоук художник, но творбите и се отличават с професионализъм, предаде репортер на Zapadno.com.

Катерина Джерекарова прави първите си стъпки в изобразителното изкуство още в ученическите си години. Рисуването е нейното хоби, с което по-сериозно се занимава от 2013 година. Трънчанката не е ходила на уроци по рисуване, но е обогатила познанията си с насоки от интернет. В творчеството си използва различни техники като маслени бои, въглен, сухи пастели, моливи и дори разтворимо кафе. На белия лист изобразява всякакви картини – пейзажи, натюрморти, хора и други.

Трънчанката обича да изобразява лицата на възрастни хора, а причината е, че чертите им са по-изразителни. “Предимно портрети на хора рисувам. Иначе гледам да рисувам всичко, което ми хареса”, сподели Катерина Джерекарова. Портретите винаги е рисувала по снимка. Все още в практиката си не е имала възможност да рисува човек, който позира пред нея. Откакто се занимава по-сериозно с изкуство е правила няколко изложби в трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Художникът по душа рисува и картини по поръчка, основно портрети. Нейни произведения могат да бъдат разгледани във Фейсбук страницата Katerina Dzherekarova Art, а подбрани творби са подредени в магазина и за дрехи, който се намира на бившата автогара в град Трън. Тя е отправила покана към всеки, който желае да разгледа нейни картини на живо, да посети магазина и. “Живях 5-6 години в Благоевград. Завърнах се тук и реших да кажа на всички, че в Трън има и изкуство”, отбеляза още Катерина Джерекарова.

Разгледайте много малка част от картини, нарисувани от Катерина Джерекарова:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Katerina Dzherekarova Art

Виж също...

Loading...