Без участници под 3 години на маскарадния фестивал “Сурова Брезник ‘2023”, заявки за участие се приемат до 9 януари

9 януари 2023 година е крайният срок за подаване на заявки за участие в XVIII маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2023”, съобщиха от брезнишката общинска администрация.

Преди седмица първо читателите на Zapadno.com научиха, че стартира подготовката за маскарадния фестивал в Брезник, който ще се открие в 14:00 часа на 21 януари 2023 година. Участие във фестивала могат да вземат всички сурвакарски групи от населените места в община Брезник, както и гостуващи такива, подали своите заявки в определения срок.

В регламента за участие организаторите от Община Брезник са определили категории. Една от тях е за детски сурвакарски групи, с възрастова граница от 3 до 14 години. Организаторите посочват, че не се допускат до участие деца под 3-годишна възраст. Това е ново в регламента, тъй като в предишния издание на фестивала участваха деца под 3 години, като през 2019 година пред брезничани и гости на Брезник дефилира 9-месечно бебе със своите родители. Друга категория е за сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст. Третата категория е определена за гостуващи сурвакарски групи – кукери, джамали, бабугери и други. “Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват”, отбелязват още от Община Брезник.

Всяка група изпълнява програмата си в рамките до 10 минути, а детските ще се представят в рамките до 5 минути. Допустимият максимален брой на сурвакарска група с възрастни е 50 души, а максималния брой на детска сурвакарска група е 30 души.

По отношение на организацията разходите за храна на всички участващи групи са за сметка на организаторите, тоест Община Брезник. Разходите за транспорт на групите от община Брезник са за сметка на организаторите. азходите за транспорт на гостуващите групи са за сметка на участниците.

За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 100 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник. Наградите за най-възрастен и най-малък участник ще бъдат определени предварително, съобразно подадените имена в заявките.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...