Легенди от Брезнишко бяха четени на представянето на книгата, съставена след пътешествия из Граово – ВИДЕО+СНИМКИ

Всички, които са членували в клуб “Пътешествия из етнографията на Граово”, вече могат да се гордеят още повече. Причината е, че част от труда им, свързан със събиране на истории, легенди, предания или суеверия е отпечатан в книга. Изданието беше официално представено в късния петъчен следобед в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Представянето се състоя в малкия салон на читалището, където се събраха десетки брезничани и гости на града. Сред тях бяха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков, разказвачи и част от членовете на училищните клубове. В част от залата беше подредена изложба със снимки на разказвачи, пътешественици, както и записки от обиколките из Граово. Трудове и снимки на членове от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово”, свободно избираемия предмет “Краезнание” и клуб “Приятели на историята” в град Брезник са част от аранжираната изложба. В нея беше показано и писмото, с което клуб “Пътешествия из етнографията на Граово” и техният ръководител Аниела Асенова са уведомени, че проектът им за отпечатване на книгата е одобрен и ще се финансира със средства от Договора за сътрудничество между мината и Община Брезник.

“Някои от тях са много древни, други са по-съвременни. Разказвали предците ни за всичко, което са срещали по дългия си житейски път и са го надграждали полека-лека с мечти за фантастичното и доброто, което винаги трябва да побеждава”, каза в началото на представянето главният библиотекар към библиотеката в Брезник Емилия Първанова.

Книгата е озаглавена “Предания и легенди от Брезнишко”. Съставена е от историка и краевед Аниела Асенова. “Всичко това, което сме събрали през годините, най-накрая аз се осмелих да издам тази малка книжка. И това е работа в екип. Това е работа с учениците. Това е работа с по-възрастни хора. И благодарение на представителите на мината, в лицето на Ели, тази книжка ще достигне надявам се до много хора и ще вдъхнови младите да тръгнат по пътя на порасналите вече момчета и момичета. Най-накрая се надявам някой да ме наследи. Някой да иска да му покажа и да му разкажа това, което знам. Защото богат е Граовският край на истории, на легенди, на предания, също така и на заклинания”, каза Аниела Асенова. В своите изказвания краеведът апелира към всички винаги да търсят зрънцето истина и да записват всичко, което чуят от по-възрастните.

Част от легендите, събрани в книгата, бяха прочетени от Милен Миланов и Меги Борисова, които са членували в клубовете, ръководени от Аниела Асенова. Преподавателят и класен ръководител Стела Панова също прочете една от легендите, които са поместени в изданието. Заместник-кметът на община Брезник благодари на Аниела Асенова за това, че е един истински краевед. “Искам за теб да кажа, че останаха малко хора като теб, които да работят с децата с такъв ентусиазъм. Краеведчеството е един неумоверно тежък труд. Самото ходене, издирване, описване и означаване на това, което правиш, е много обемен труд”, каза заместник-кметът.

Книгата е отпечатана със средства от Договора за сътрудничество между мината и Община Брезник. Отпечатана е в тираж 250 броя и може да бъде намерена в библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870”. На корицата на книгата е изобразена скулптурата “Легенда за Любаш” от Богомил Живков. В изданието са поместени снимки на Божидар Пантев. Издадено е от пернишката печатница “Кракра”. По един екземпляр от “Предания и легенди от Брезнишко” е предоставен на семействата на разказвачите, които са съдействали с истории за книгата, членовете на училищните клубове, които през годините са записвали разказаното и училищната библиотека на средно училище “Васил Левски”. Книги ще получат и всички читалища на територията на община Брезник.

Вижте видео от директното излъчване на представянето във Фейсбук страницата на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от изложбата на представянето:

Виж също...

Loading...