Близо 160 кучета в Брезник са под грижите на жена, платила около 40 хиляди лева за храна, кастриране и други

Облачен ден в края на месец ноември в Брезник. По улиците на града се забелязват преминаващи автомобили, тук-таме пешеходци и скитащи кучета. Но това, което се откроява от цялата картинка за зимния месец, е жена, която слиза от автомобила си и храни скитащите кучета. На нея попадна и репортер на Zapadno.com, който се поинтересува защо помага на четириногите.

Жената, която полага грижи за малките скитници, е Десислава Денкова. Тя има родословни корени от Брезник и редовно е в района. По нейни думи от 30 април тази година до края на месец ноември е платила около 40 000 лева за грижи, насочени към кучетата. Храни ги с каквото и когато може. Носи им кучешка храна и колбаси, грижи се за тяхното лечение и кастриране.

“На 52 кучета съм организирала кастрацията сама, защото в Общината не се случва нищо”, сподели Десислава Денкова и оспори извършващите се допреди няколко години ежегодни кампании за безплатно кастриране на кучета и котки в Брезник. “Всяка една Община в България по Закона за защита на животните и всички наредби на министерството са длъжни по принцип да организират кастрация и връщане по места. Включително, да се направи регистрация на домашните животни, кастрация да се предложи, ако не – да се събират данъци. И наказания има предвидени в закона за това нещо. Не се случва. Не само тука, но тука е грозно. В Радомир поне се кастрират. И в Перник се кастрира сериозно. Брезник, Земен, Трън – ад”, отбелязва Десислава Денкова.

Тя не отрича, че софиянци изоставят кучета в района. “Аз от тия 52 кастрирани кучета, 114 не съм допуснала да се появят. Аз самата чувствам вина, защото не съм Господ да решавам кой да живее и кой не. Но виждайки какво се случва, това е по-правилното нещо”, казва Десислава Денкова и разказва с възмущение: “Снощи тук беше “сватба” – 12 кучета с 2 разгонени кучки. Три нови бебета има, срещу съда родени. Не мога да кастрирам всички”.

Нещо повече – част от скитащите кучета не са бездомни, а имат стопани. Жената дори знае кое куче от кой двор идва. Според нея броят на кучетата по улиците в града е 159 към 25 ноември. “159 вчера сутринта съм нахранила. Ето – него съм го лекувала, той ми струва 2 000 лева”, казва тя, гледайки черно куче, което току-що е нахранила.

По професия жената е хуманен лекар, но заявява, че предпочита да помага не само на хора, а и на кучета. “Аз живеех в чужбина. Дойдох си на 30 април уж за една седмица, но оттогава не съм се прибирала.”, каза Десислава Денкова. На въпроса какво я е накарало да остане в България, тя отговаря без да се замисли: “Кучетата”.

Нейни приятели ѝ помагат в намирането на нови домове за спасените кучета. Осиновяват ги хора в чужбина, до които се транспортират с лицензиран транспорт, а осиновителите се проверяват преди това. “На “Лукойл” една кучка беше родила 8. В рамките на два дни сгазиха 3 бебета и едно оживя със смазан крак. Бащата съм го кастрирала. Той е горе – на най-последния завод, след “Лукойл”. Всъщност от неговите бебета, едно е в приемен дом в Швеция при мои близки приятели, където мога да ходя да го виждам. Той няма да се оправи никога. Братчетата и сестричетата му ги отгледах на лагера, защото имах други вкъщи. Рискът, ако някой се разболее, да се заразят всички, е много голям. И понеже вкъщи вече имах 8, на лагера ги отгледах”, разказа още жената.

През месец май 2020 година Общинският съвет е приел Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Брезник. “Законът предвижда работа по програма за залавяне, обезпаразитяване, кастрация, ваксинация срещу бяс и връщане по местата на залавяне на животните или настаняването им в приюти. Особено внимание се обръща на дълготрайните мерки за контрол и регистрация на домашните любимци, тъй като е ясна и категорична връзката между безотговорното отглеждане и липсата на контрол върху домашните кучета и големия брой на бездомните кучета” – пише в началото на документа.

Там четем още, че във връзка с динамиката на популацията, веднъж на всеки две години се извършва преброяване на безстопанствените кучета на територията на всяка община в страната. Това се случва в периода март-юни или септември-ноември. От протокол на заседание на Областната епизоотична комисия в област Перник, провело се на 8 май 2020 година, става ясно, че на територията на град Брезник безстопанствените кучета са около 200 на брой.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...