Горските стопанства в Брезник и Трън имат готовност да предложат около 400 коледни елхи за предстоящите празници

Държавните горски стопанства в Брезник и Трън ще продават елхи само след предварителна заявка, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

В “Държавно горско стопанство-Трън” елхите в контейнер са на цена 16 лева, а отсечените струват 14 лева. Основният дървесен вид е смърч и дръвчетата се добиват от горския разсадник в края на града. Около 300 са подготвените за продажба коледни елхи.

В “Държавно горско стопанство-Брезник” разполага с налични 100 елхи, които могат да бъдат отсечени след заявка. Цените варират в зависимост от големината им. Основният дървесен вид е черен бор. Дръвчетата се добиват от просеки под далекопроводи.

Миналата година в навечерието на коледните празници държавните горски стопанства в Брезник и Трън бяха продали 79 елхи.

В началото на декември Министерство на земеделието стартира превърналата се в традиционна продажба на живи елхи, като тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, стопанисвани от държавните горски предприятия.

Елхите в контейнери са осигурени от шестте държавни горски предприятия. На места ще бъдат налични и отсечени дръвчета от специално създадени за целта плантации и разсадници. Цените на дръвчетата варират между 3 и 40 лева, в зависимост от височината и вида им.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър (архив)

Виж също...

Loading...