Десетки семейства от Брезник и Трън ще приготвят пресен африкански сом за празничната трапеза на Никулден

Домакинства в Брезник и Трън проявяват интерес и към приготвянето на африкански сом за празничната трапеза на Никулден. Специално за празника предприятие е снабдило с този вид риба клиенти от двете общини, предаде репортер на Zapadno.com.

Традиционно на трапезата за Никулден присъства шаранът, но през последните години става по-модерно да се приготвят и други видове риби. Африканският сом не е от традиционните за страната ни риби, но интересът към него се засилва. От 2 години в град Сливница функционира семейство развива предприятие, в което се отглежда и предлага африкански сом. Предприятието е създадено чрез проект по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 година. Отглеждането се извършва чрез затворена рециркулационна система и няма възможност да се отглеждат други видове риба.

Предприятието предлага от този вид риба и на клиенти от Брезник и Трън, но с предварителна заявка. В сравнение с миналата година за Никулден няма разлика в броя на заявките от двете общини. Около 30 семейства от Брезник и Трън ще приготвят сом за празничната трапеза. “Няма завишаване на заявките, но не са спаднали, като миналата година са. Африканският сом е доста интересна риба, защото няма тази специфична миризма на риба. Почти няма кости, има един хрущял. Може да се каже, че е като бялото месо. Тя е и доста полезна риба. Освен омега 3, омега 6, има и доста витамини и минерали в нея. По принцип на запад тази риба се дава в детските градини. За съжаление в България за момента това не се случва. Просто е изключена от менюто на децата, те ядат само хек, който не е особено полезен. Така че за деца е наистина много полезна. Води се диетична риба, препоръчва се при диети”, каза за Zapadno.com Екатерина Цветанова. Тя и семейството и са от Трънско и това е причината да са се насочили към доставянето на африкански сом за Брезник и Трън.

Снимка: фирма “Два консулт” ООД 

Виж също...

Loading...